Skip to main content

Minister Wiersma: ijdel of modern? - blog

‘IJdel, in beslag genomen met zijn profilering, en dat met zo’n klein aantal volgers!’



Naast de terechte verontwaardiging over minister Wiersma’s (onderwijs) regelmatige woede-uitbarstingen, met een onveilige werksfeer als gevolg, wordt hem ook ijdelheid verweten. Al die filmpjes en foto’s op Twitter en Instagram, waartoe dient het?



Iets dat bij Jacinda Ardern (oud MP van Nieuw Zeeland) en Sanna Marin (MP van Finland) juist gewaardeerd wordt: ze zijn zichtbaar, benaderbaar en - Marin - picture-perfect. Ook bijvoorbeeld Femke Halsema komt met regelmaat op de tijdlijn langs met video’s en ze is daarin alles behalve uniek. 



Zichtbaarheid hoort bij modern leiderschap. Je kunt het zien als ijdelheid, maar ik weet dat het net zo vaak het omgekeerde is: leiders overwinnen hun schroom en snappen dat het belangrijk is dat er vanuit een mens in plaats van een instituut wordt gecommuniceerd. De kwetsbaarheid die bij dat boegbeeldschap hoort, accepteren ze. 



De kunst is natuurlijk om naar buiten toe een eerlijk beeld neer te zetten. Bij Wiersma lijkt er een flink gat te zitten tussen wat we van hem verwachten als rolmodel, en wie hij (ook) regelmatig is achter de schermen. Rauwe randen willen we weg laten. Maar ja, niet alles laat zich wegmoffelen.



Het zou zonde zijn om als leider de conclusie te trekken dat je je maar beter gedeisd kunt houden. Terug in de ivoren toren, onder het mom van bescheidenheid.



Beter en uitdagender zou het zijn om schaduwkanten een plek geven in die profilering. We hoeven echt niet alles te weten, maar als het zo belangrijk is, ja, dan wel. Zoals een vriendin die zichzelf, verhelderend, ‘psycholoog met een kort lontje’ noemt. Dan is dat maar duidelijk.



Schrikt dat af? Ik betwijfel het. Ken je de schreeuwende vlogger Joel Beukers? Hij, fitnessmodel/trainer/verkoper van supplementen, gaat in elke video compleet uit zijn pan. Het levert hem 93.000 abonnees op YouTube op. Niets is onmogelijk...



Het zou wat ver gaan om Wiersma te adviseren om het om te draaien: beheers je naar je medewerkers en schreeuw een eind weg op video. 



Maar het zou mooi zijn als de les voor leiders hieruit is: stap niet weg van zichtbaarheid, laat vooral zien wat je doet en waarom. En neem jezelf er juist wat meer mee.


Bureau voor Boegbeelden | infoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.| Gevestigd te Schoorl, Noord-Holland | KVK 37136276 | Alle rechten voorbehouden aan Prominence PR | Privacy & anti-spam beleid