Skip to main content

Heb je een neutrale reputatie? Zonde! - blog

De stoot die acteur Will Smith tijdens de Oscar-uitreiking aan gastheer Chris Rock gaf, stond binnen een no time all over the internet.

Uiteraard. Het was opmerkelijk, verwarrend, en nogal bizar. Plus: in het episch centrum van de aandacht.



Is daarmee zijn reputatie beschadigd? 



Als het om reputatie gaat, hopen we dat iemand de naam krijgt die hij of zij verdient. Kloppend bij wie iemand ‘werkelijk’ is.



Het makkelijkst is het natuurlijk als we iemand kunnen indelen volgens de lijn ‘good guy’ / ‘bad guy’.



Kijkend naar de actie van Smith denk je: hij had op elk moment een andere afslag kunnen nemen. Toen hij aanvankelijk om de grap lachte... (totdat hij -buiten beeld- naar zijn getergde vrouw keek), toen hij opstond en rustig op Rock afliep... toen hij bij hem stond..., toen hij weer ging zitten..., toen hij zijn Oscar in ontvangst nam... en op de after-party... 



Opkomen voor een ander is natuurlijk een ‘good guy’ actie, maar de klap plus de hele afhandeling kun je moeilijk als ‘goed’ betitelen. (Wat als Rock een vrouw was geweest? Dan had hij zeker anders gehandeld. Er was dus een keuze.)



Maar Smith hééft als wereldberoemd acteur al een uitgebreide reputatie. De klap zal daar uiteindelijk maar een klein element van zijn. Misschien komt het zijn marktwaarde als acteur zelfs ten goede. Hij is bekender en kleurrijker dan voorheen. Met mooie en rauwe randjes. Helemaal in lijn met wat we van acteurs wíllen zien. 



Weinig mensen zijn alleen maar goed. We geven onze kinderen een tik, bedriegen onze partner, kruipen achter het stuur met teveel op, dringen voor, roddelen over vrienden. Niet elke dag, maar vast wel een keer in je leven. Niemand is heilig - buiten de spotlights. 



Daarbij, een neutrale reputatie is niet zo interessant. Je kwaliteiten laten zien, maar ook de missers en de lessen, geeft kleur. Het gaat vooral om eigenaarschap nemen over je gedrag en acties. Door het stof durven gaan. Met vallen en opstaan een betere versie worden. Als je dat laat zien, is er een veel bredere marge dan we vaak denken. Is er vergeving, begrip, een tweede kans. 



Ik keur geweld absoluut af.  

Maar deelde zelf ook wel eens een tik uit. Toen niemand keek.


Bureau voor Boegbeelden | infoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.| Gevestigd te Schoorl, Noord-Holland | KVK 37136276 | Alle rechten voorbehouden aan Prominence PR | Privacy & anti-spam beleid